Projekt „Green Fork“
Projekt financovaný programom Erasmus+ pod č.
Myšlienka projektu
Projekt Green Fork je Malé partnerstvo medzi partnermi z 4 krajín EÚ: Slovensko, Taliansko, Bulharsko a Macedónsko. V projekte sme adresovali zlý stav odpadového hospodárstva v oblasti stravovania a nezdravé návyky stravovania mládeže. Hlavným cieľom projektu bolo povzbudiť mladých prostredníctvom učenia „green skills“ profesionálmi a dobrovoľníkmi.
Mladí ľudia mali príležitosť spolupracovať a variť s profesionálmi, aby si rozvinuli zelené zručnosti pri varení, minimalizovali odpad a zdravšie sa stravovali. Spolupracovali sme s malými reštauráciami, organizovali mládežnícke podujatia a realizovali aktivity na školách.
Účastníci sa zapojili do aktivít v 4 krajinách a partneri si zvýšili kapacity pracovaním so skupinami na nadnárodnej úrovni. Zároveň sme mladým ľuďom propagovali možnosti programu Erasmus+ spolu s lokálnymi organizáciami a školami spolupracujúcimi s partnermi v projekte.
Partneri
- Reštart o.z.
- FONDATSIYA KURAZH
- Associazione Most
- YOUTH COUNCIL NEXT GENERATION SKOPJE
Financovanie
Program Erasmus+ KA2 Small scale partnerships
Aktivity v projekte:
Október patril slovenskému GREEN FORK-u!
Názov projektu: GREEN FORK Číslo projektu: 2022-2-SK02-KA210-YOU-000090768 Termín: 18.10.- 22.10.2023 Odbor: hotelová akadémia a kuchár Miesto: Martin, Slovenská republika Partneri: FONDATSIYA KURAZH, Associazione Most, YOUTH COUNCIL NEXT GENERATION SKOPJE [...]
Pokračovanie GREEN FORK-u v Macedónsku!
Názov projektu: Green Fork Číslo projektu: 2022-2-SK02-KA210-YOU-000090768 Termín: 24.04. - 28.04.2023 Odbor: hotelová akadémia Miesto: Skopje, Severné Macedónsko Partneri: YOUTH COUNCIL NEXT GENERATION SKOPJE [...]
Dámy a páni – toto je GREEN FORK!
Názov projektu: GREEN FORK Číslo projektu: 2022-2-SK02-KA210-YOU-000090768 Termín: 20.11.-25.11.2022 Počet účastníkov: 2+2 Odbor: kuchár Miesto: Castelletto sopra Ticino Partneri: FONDATSIYA KURAZH, Associazione Most, YOUTH COUNCIL NEXT GENERATION SKOPJE [...]
Ciele:
GREEN FORK je cezhraničný projekt pre mládež. Jeho hlavným cieľom je povzbudiť mladých ľudí k učeniu sa zelených zručností v príprave jedla (Green skills in cooking) prostredníctvom adekvátneho vzdelávania odborníkov a dobrovoľníkov (Green Fork training). Špecifické ciele sú:
- Vzdelávať odborníkov a dobrovoľníkov v oblasti zelenej kuchyne
- Podporovať a propagovať zelenú kuchyňu medzi mladými ľuďmi
- Organizovať tábory zelenej kuchyne, aby sa podporilo učenie od partnerských krajín
- Zvýšiť povedomie o dôležitosti zelených zručností
- Vyvinúť sieť rôznych zainteresovaných strán v oblasti zelených zručností
Implementácia:
Jadrom aktivít sú 3 cezhraničné vzdelávacie, vyučovacie a tréningové aktivity (LTTA), vrátane online a tradičného vzdelávania. Vzdelávacie aktivity budú doplnené diseminačnými aktivitami online, tlačovými konferenciami a okrúhlymi stolmi pre zainteresované strany a médiá. Budú organizované 3 riadiace stretnutia, aby sa zabezpečila dobrá koordinácia a riadenie projektu. Na konci projektu bude organizovaná záverečná konferencia/demonštrácia Green Fork, aby sa výsledky projektu zdieľali na veľkú škálu.
Výsledky projektu
- 60 odborníkov a dobrovoľníkov vzdelaných v LTTA na cezhraničných školeniach priamo;
- 44 odborníkov a dobrovoľníkov vzdelaných na cezhraničných školeniach online;
- 4 partneri s rozšírenou kapacitou v oblasti zelených zručností a prácou na cezhraničných projektoch;
- široké kampane na zvyšovanie povedomia o problémoch udržateľnosti potravín v partnerských krajinách, ktoré dosiahli viac ako 10 000 európskych občanov.
Výstupy projektu:
Digitálna knižnica
V digitálnej knižnici nájdete predstavenie, prezentáciu a tipy pre mladých – všetko na tému Zelené zručnosti vo varení / Green Skills in Cooking (anglicky), ako aj návrh metodiky pre organizáciu tréningu v Green skills, interview videá so žiakmi z účastníckych krajín, videá a fotky z aktivít v jednotlivých krajinách. Veríme, že ak sa o túto tému zaujímate, budú tieto materiály pre Vás prínosom, určite nám o tom napíšte na info@zdruzenierestart.sk.