• Názov projektu: Spoločne do Európy

  • Číslo projektu: 2022-1-SK01-KA121-VET-000060837

  • Termín: 05.06. – 16.06.2023

  • Počet účastníkov: 15+2

  • Odbor: obchod a administratíva

  • Miesto: Chemnitz, Nemecko

  • Partneri: FuU Sachsen gGmbH

Na začiatok…

Na začiatku júna 2023, malo 13 žiakov zo Spojenej školy (zložka Obchodná akadémia) v Starej Ľubovni možnosť sa zúčastniť 2 týždňovej odbornej praxe v nemeckom meste Chemnitz. Praxe sa zúčastňovali žiaci z odborov obchodná akadémia a bilingválna obchodná akadémia.

Prvý deň bolo žiakom ukázané, kde budú najbližšie dni praxovať a na čom budú praxovať. Ich úlohou bolo vytvoriť si svoju vlastnú fiktívnu firmu v programe TOPSIM. Taktiež dostali na najbližšie dni aj potrebné inštrukcie a poobede ich čakala obhliadka mesta Chemnitz.

Prax…

Nasledujúce dni žiaci praxovali na svojej budúcej firme. Boli rozdelení do štyroch tímov a snahou každej skupiny bolo mať čo najväčší zisk. Počas tejto hry mali možnosť prakticky využiť vedomosti z ekonomických predmetov, riešili rôzne problémy vo firme. Vďaka tomu získavali nové zručnosti, učili sa pracovať v tíme a zlepšili si tým logické myslenie. Aj keď to pre nich zo začiatku nebolo jednoduché, postupne to zvládali a nakoniec sa im to aj zapáčilo. Na konci ich mobility, naučili ich „dočasnú pani učiteľku“ zopár slovenských slovíčok.

Ku konci ich mobility, tak ako každé ránko, začali študenti bussines hodinu, počas ktorej sa naučili ako správne písať obchodné listy v anglickom jazyku. Poobede ich čakala návšteva štátneho archívu v Chemnitz. Dozvedeli sa veľa zaujímavých informácií o archívnictve, ale aj o histórií Saska. Poobedný čas využili nakupovaním darčekov alebo prechádzkou po meste.

Voľný čas…

Okrem praxe ich taktiež čakalo veľa objavovania mesta Chemnitz a jeho okolia. Navštívili nemeckých priateľov v neďalekom Claußnitz. Prekvapením pre nich bol bazén, zmrzlina a koláče. Neskôr sa išli pozrieť ako to vyzerá na nemeckej škole. Privítala ich riaditeľka miestnej školy, ktorá im ukázala priestory a priblížila im celkový systém fungovania nemeckej školy. Neskôr ich čakal futbalový zápas s miestnymi.

Jeden z výletov, ktorý bol pre študentov naplánovaný bola návšteva mesta Dresden=Drážďany. Navštívili firmu Volskwagen, v ktorej ich sprevádzal sprievodca v anglickom jazyku. Nahliadli do sveta automobilovej výroby a zažili, ako v závode vznikajú autá. Videli vystavené modely a oboznámili sa s budúcnosťou elektromobilov. Po obohacujúcej prednáške sme sa na chvíľu presunuli do historického centra mesta a plný zážitkov sa opäť vrátili vlakom do Chemnitz.