• Názov projektu: Spoločne do Európy 2022

  • Číslo projektu: 2022-1-SK01-KA121-VET-000060837

  • Termín: 26.06.-07.07.2023

  • Počet účastníkov: 12+2

  • Odbor: administratíva a manažment

  • Miesto: Valencia, Španielsko

  • Partneri: Universal mobility

Na začiatok…

Každý rok tisíce mladých ľudí túži opustiť svoj domov a ísť študovať alebo pracovať do zahraničia. Nám študentom Obchodnej akadémie v Trebišove sa tento sen sa tento sen splnil vďaka projektu Erasmus+ ktorý je podporovaný EÚ a zrealizovali sme ho prostredníctvom združenia REŠTART.  Dokopy sa nás zúčastnilo 12 žiakov a 26.6.2023 sme odštartovali našu dvojtýždňovú prax v Španielsku.

Po príchode do Valencie nás privítal koordinátor z  Universal mobility Jakub, ktorý nás odprevadil na ubytovanie a zároveň poskytol ostatné informácie týkajúce sa nasledujúcich dní.

Odbornú prax sme absolvovali porozdeľovaní po dvojiciach. Pracovali sme v turistických kanceláriách, požičovniach bicyklov, predajniach so suvenírmi a vykonávali sme administratívne práce, spracovávali objednávky, evidovali zákazníkov alebo skupiny turistov pri zapožičiavaní bicyklov a plnili sme úlohy zadané od kolegov. Pri absolvovaní takejto praxe sme mohli využiť získané teoretické poznatky z odborných predmetov a mali sme aj možnosť používať angličtinu a aj španielčinu, čo bola pre nás výborná príležitosť osmeliť sa používať cudzí jazyk.

Voľný čas

Počas voľných dní sme absolvovali návštevu múzea umenia a vedy Ciudad de las Artes a podmorského sveta Oceanografic. Tu sme videli veľa zaujímavých vecí avšak najviac nás zaujala delfínia šou. V rámci programu ktorý pre nás prichystali v Esmovii (hosťovskej agentúre) sme mali možnosť vidieť historické pamiatky, objavovať krásy mesta, užívať si slnečné chvíle na pláži a taktiež si vyskúšať vlastnoručne pripraviť typický španielsky drink, ktorý sa nazýva Sangria.

Španielsko nás upútalo svojou odlišnosťou, krásnym prostredím a inou mentalitou ľudí, ktorý tam žijú. Pár krát nás dokonca pobavili aj dopravné situácie (ne)skúsených šoférov a chodcov, keďže sa navzájom nerešpektovali. Spoznali sme tam veľa nových, zaujímavých ľudí či už počas výletov alebo na našich pracoviskách. Keby sme mali možnosť, určite by sme si tento výlet ešte raz s radosťou zopakovali.

Na záver by sme sa chceli poďakovať združeniu REŠTART za túto skvelú, dvojtýždňovú pracovnú príležitosť a možnosť zúčastniť sa tohto projektu.