• Názov projektu: Spoločne do Európy

  • Číslo projektu: 2023-1-SK01-KA121-VET-000128848

  • Termín: 27.05.-07.06.2024

  • Počet účastníkov: 10+1

  • Odbor: ekonomické lýceum a obchodná akadémia

  • Miesto: Valencia, Španielsko

Na začiatok…

Niekoľko žiakov zo Strednej odbornej školy ekonomickej sa malo možnosť zúčastniť dvojtýždňovej mobility v krásnej Valencii. Praxe sa zúčastnilo 10 žiakov z odborov obchodná akadémia a ekonomické lýceum spolu s jednou sprevádzajúcou osobou. Po príchode do Valencie na žiakov čakala prehliadka mesta, kde im ukázali najznámejšie miesta či niekoľko zaujímavých miest.

Prax…

Prvé dni čakala na žiakov tradične hodina španielčiny, kde sa naučili základné frázy, ktoré popri vykonávaní praxe využijú. Študenti boli rozdelení do 4 rôznych prevádzok, kde niektorí vykonávali rannú smenu a niektorí poobednú smenu.

Tu Funda Tu Estilo: Je jeden z obchodov, ktorý predáva kryty na mobily a príslušenstvo k nim. V tomto obchode praxovali dvaja študenti. Žiaci ponúkali zákazníkom produkty, komunikovali s nimi. Predané produkty nahadzovali do systému, balili ich. Na konci dňa uzatvárali pokladňu, dopĺňali tovar, riešili rôzne problémy či stornovali objednávky.

TOURPOINTniet krajšieho zážitku, ako sa bicyklovať po pobreží Valencie, preto v tomto meste nájdete nie jednu požičovňu bicyklov. Študenti ponúkali bicykle zákazníkom či rôzne vyhliadkové trasy. Spolu s kolegami kontrolovali účty, informácie o zákazníkoch, ponúkali služby. Študenti pomáhali s administratívnou prácou, dizajnom, marketingom.

Coquetta Accesoriesprax ako stvorená pre dievčatá. Už ako názov hovorí Coquetta Accesories je malý obchod v ktorom sa predáva rôzna bižutéria – náušnice, prstene, náhrdelníky. Dievčatá predávali tovar, balili tovar, ktorý predali. Starali sa o „estetiku“ podniku, starali sa o čistotu v podniku.

Souvenirs I Love Valencia: posledná skupinka študentov, pracovala v jednom z niekoľkých suvenír obchodov vo Valencii. Obsluhovali zákazníkov, pomáhali pri organizovaní a upratovaní, dopĺňali tovar, predávali tovar. Komunikovali so zákazníkmi či kolegami, kde si zlepšili svoju komunikačnú stránku avšak si zlepšili aj svoje administratívne zručnosti.

Niečo na záver…

Okrem praxe, ktorá bola najdôležitejším bodom celej mobility, zažili študenti rôzne výlety. Navštívili bioparc, najväčšie oceánarium. Nechýbali nákupy, „túlanie“ sa mestom či oddychovanie na pláži.

Veríme, že si žiaci mobilitu užili a naučili sa aj nové zručnosti, ktoré využijú či v škole alebo vo svojom živote:)