• Názov projektu: GREEN FORK

  • Číslo projektu: 2022-2-SK02-KA210-YOU-000090768

  • Termín: 18.10.- 22.10.2023

  • Odbor: hotelová akadémia a kuchár

  • Miesto: Martin, Slovenská republika

  • Partneri: FONDATSIYA KURAZH, Associazione Most, YOUTH COUNCIL NEXT GENERATION SKOPJE

Na začiatok…

Moment, na ktorí sme my (všetci slovenskí účastníci) čakali. Bolo na čase priviesť našich zahraničných priateľov na Slovensko a ukázať im čosi aj z našej kuchyne. Na predchádzajúcich návštevách sme pomáhali pripravovať národné jedlá jednotlivých krajín. My sme sa však rozhodli, že to trošku upravíme. Našim cieľom bolo držať sa myšlienky bezodpadového varenia a preto sme sa snažili každú surovinu využiť na 1000 percent.

S pomocou odborného kuchára na Strednej odbornej školy v Martine, sme pripravili pre našich priateľov veľmi zaujímavé jedlá. Keďže slováci sú štedrí (alebo aspoň sa to o nás hovorí) zostavili sme 3-chodové menu. Predkrm, hlavné jedlo a dezert. Ak naši priatelia čakali halušky či kapustnicu, bohužiaľ sme ich museli sklamať. Avšak pripravili sme jedlá, ktoré im zaručene chutili.

Vareniee…

Menu č.1: Ako predjedlo – opekané karotky s domácim pestom a postrúhaným parmezánom. Čo sa týka hlavného jedla tak sme skombinovali niečo veľmi typické slovenské. Najprv sme museli vyrobiť zemiakové placky (áno zemiaky sme museli postrúhať), ktoré sme podávali s pečeným bravčovým mäsom a kapustou. Uznali, že toto jedlo bolo veľmi sýte avšak na dezert si našiel miesto každý. Čučoriedkovým muffinom neodolal nik.

Menu č.2: Predjedlo bolo veľmi „bezodpadové“. Vyprážané šupky zemiakov s opekanou šunkou a domáce guacamolle si dal samozrejme každý. Ako hlavné jedlo sme si dali niečo talianske a tým boli domáce gnocchi (alebo u nás české ňoky). A dezert?? Tak ten zaujal každého. Ťahaná štrúdľa. Tak ťahanie si musel vyskúšať snáď každý, prisahám, že nikto tomu neodolal. Voňavá jablková štrúdľa posypaná škoricou. No mňam.

Okrem našich zahraničných priateľov, nám prišli na výpomoc do školskej kuchyne aj miestni študenti, ktorí pomáhali s varením a pomáhali zapájať do príprav aj ostatných. Po varení sme sa snažili vymyslieť aj zaujímavý kultúrny program. Takže city game, návšteva okolitého hradu, wellness či bowling bola povinná jazda.

Niečo na záver…

Na každej návšteve sme spoznali nových účastníkov, s ktorými bola radosť spolupracovať. A tak ako pred rokom niečo začalo, tak sa to aj pomaly končí. Každému je snáď jasné, kde bude naša posledná zástavka Green Fork-u. Tam si posledný krát zhrnieme čo sme pripravovali na každej návšteve a taktiež pripravíme aj my niečo. Žeby konečne taliani, bulhari a macedónci mali možnosť ochutnať bryndzové halušky? Uvidíme o mesiac!