Na začiatok…
Koniec roka nám priniesol nový zaujímavý projekt zameraný na udržateľné, bezodpadové varenie – green cooking. Spolu s partnermi z Bulharska, Talianska a Severného Macedónska sme vytvorili nový zaujímavý projekt, ktorého cieľom je vytvárať tradičné jedlá jednotlivých krajín avšak s cieľom zanechať čo najmenej zbytočného odpadu.
Ako prvou zástavkou bolo mesto Castelletto sopra Ticino v Taliansku. Do Talianska šli s nami dvaja študenti z odboru kuchár, ktorí sa prišli do Talianska naučiť ako pripraviť ich národné jedlá s odbornými miestnymi kuchármi. Po niekoľko hodinovej ceste, nás všetci privítali v malej miestnej reštaurácií, kde nás čakala výborná večera. V tejto reštaurácií spolu s kuchármi sme nasledujúce dni pripravovali pizzu, tradičné cestoviny, rizoto a tiramisu taktiež nemohlo chýbať.
Vareniee…
PIZZA: ako by to bolo, kebyže sme v Taliansku nepripravovali ich najznámejší pokrm a tým je samozrejme pizza. Pre talianov je typické pripravovať iba pár druhov pizze. Cesto na pizzu sa pripravuje niekoľko dní vopred a musí sa chladiť na určitej teplote. Pre nás však už cesto pripravili o niekoľko dní skôr a mohli sme si spraviť vlastnú pizzu. „Vaľkanie cesta“, pridávanie ingredencií a následná konzumácia bola naša poldňová aktivita, ktorú si všetci veľmi užili.
CESTOVINY: prvým krokom bola príprava cesta. Do preosiatej múky sme si pridali vajíčko a následne sme si vytvarovali hmotu, ktorú sme zabalili do potravinárskej fólie a dali ju odstáť. Neskôr nám stroj na výrobu cestovín, rozvaľkal cesto na tenké pláty, ktoré sa nakrájali na cestoviny.
RIZOTO: dva druhy rizota avšak na talianske spôsoby. Taliani pripravujú ryžu úplne iným spôsobom ako my. Do hrnca sme pridali ryžu, ktorú sme na „sucho“ opražili. Následne sme pridali červené víno, pridali sme koreniny a bylinky a čakali sme pokiaľ sa víno vyparí. Pridali sme pár lyžíc vývaru, počkali sme kým sa ryža uvarí a prvý druh rizota sme mali hotový. Druhé rizoto zaujalo snáď každého. Žlté rizoto s chuťou bieleho vína a syra. Šafran! Každý ochutnal obidva druhy typického talianskeho rizota a myslím si, že sklamaný nebol nikto.
TIRAMISU: v jeden večer nám Alessandra ukázala ako pripraviť pravé tiramisu. Do vyšľahaných žĺtok s mascarpone pridáme cukor. Na plech si poukladáme dlhé piškóty namáčané v káve a následne pridáme navrch krém z mascarpone. Takto postupujem aj naďalej pokiaľ nespravíme 2-3 vrstvy. Vrch posypeme kakaom, dáme na pár hodín do chladničky a voilá – tiramisu je hotové.
Niečo na záver…
Okrem varenia sme sa samozrejme spoznali aj navzájom a mali sme možnosť vidieť túto krásnu provinciu. A v akom meste bude Green Fork pokračovať?? Na to si musíme všetci počkať a nechať sa prekvapiť!
(menšia pomôcka, bez ich miestnej SIM karty sa nikomu nedovoláte 😀)