• Názov projektu: Green Fork

  • Číslo projektu: 2022-2-SK02-KA210-YOU-000090768

  • Termín: 24.04. – 28.04.2023

  • Odbor: hotelová akadémia

  • Miesto: Skopje, Severné Macedónsko

  • Partneri: YOUTH COUNCIL NEXT GENERATION SKOPJE

Na začiatok…

Nový projekt Green Fork zameraný na udržateľné bezodpadové varenie má svoje pokračovanie. Tento krát sme pokračovali u partnera Gjoka v Severnom Macedónsku. Za slovenský team ( a slovenskú kuchyňu) sme vyslali 4 žiakov, 2 žiakov z odboru kuchár a 2 žiakov z odboru hotelová akadémia. Po príchode do tejto krajiny nás čakal zaslúžený obed, na ktorý sa všetci tešili, keďže všetci vstávali nad ránom.

Hneď po obede sme sa zoznámili so všetkými účastníkmi, s ktorými sme sa najbližšie dni stretávali. Spoznali sme účastníkov zo Severného Macedónska, Bulharska a Talianska. Dokopy nás bolo približne 30 účastníkov a všetci sme sa pomocou rôznych energizerov a hier spoznávali. Potom sme sa všetci rozdelili do skupín a zahrali si city game. Zábavné na tom bolo to, keďže Severné Macedónsko je mimo EÚ a veci ako wifi alebo mobilné dáta sme nikto nemali, tak hľadanie bolo veľmi zaujímavé. Niektorí z nás sa aj stratili, avšak všetko dobre dopadlo a stretli sme sa všetci na hoteli. 😊

Green cooking…

A teraz to najdôležitejšie, VARENIE! Nasledujúce dni patrili vareniu a rôznym aktivitám, ktoré sa týkali tradičnej kuchyne každej krajiny. Keďže tento týždeň sme boli v Macedónsku, hlavné slovo mali domáci. Pripravili nám ich tradičné jedlá, predviedli tradičnú kuchyňu a ku každému povedali pár slov. Všetci účastníci pomáhali s varením, čiže nie len domáci varili, ale aj ostatní.

MEKICI: je jedlo, pripravované pre príležitosti, keď sa v živote niečo nové začína ako napríklad narodenie dieťatka. Pripravujú ho členovia rodiny a blízki kamaráti. Táto milá tradícia spája dokopy rodinu a kamarátov aby spoločne mohli zdieľať radosť z nového prírastku do rodiny. Toto jedlo pripomína tvarom aj chuťou naše langoše avšak Mekici sa pripravuje na sladko. Vykysnuté cesto sa dá do rozpáleného oleja a navrch sa posype práškovým cukrom. 🎂

TAFCHE GRAFCHE: správna výslovnosť tejto macedónskej pochúťky sa nazýva Tafče Grafče. Niet Macedónčana, ktorý by nepoznal túto polievku, veľmi podobnú fazuľovej. Avšak do tejto polievky ide omnoho viac fazule ako si myslíte. Do správneho „tafče grafče“ nesmieme zabudnúť dať cibuľu, sladkú a pálivú papriku, fazule, vodu a korenia. 🥣

SHOPSKA: Balkánske krajiny sú známe tým, že milujú zeleninové šaláty na milión spôsobov. Paradajky, olivy, uhorky, cibuľa, feta syr.. toto všetko a omnoho viac nesmie chýbať v typickom šaláte macedónskych občanov. Príprava týchto šalátov je nesmierne jednoduchá, preto ak chcete zažiť chuť balkánu doma, takýto šalát si môžete pripraviť aj z ingrediencií, ktoré sa nachádzajú vo Vašej chladničke. 🥗

Nám sa macedónsky týždeň páčil veľmi. A viete kde naše green forkové varenie bude pokračovať?? No predsa na Slovensku!!!