• Názov projektu: Spoločne do Európy

• Miesto: Valencia, Španielsko

• Partneri: Universal Mobility

Na začiatok…

Zahraničnú odbornú stáž v Španielsku absolvovalo v dňoch 02.10.2022 – 16.10.2022 v rámci programu Erasmus+ 15 žiakov študijného odboru obchodná akadémia – bilingválne štúdium a študijného odboru obchodná akadémia organizačnej zložky Obchodná akadémia. Stáž sa uskutočnila vďaka spolupráci s občianskym združením REŠTART.

Pätnásť žiakov na začiatku októbra odcestovalo do španielskeho mesta Valencia. Vďaka tejto stáži boli takmer všetci po prvýkrát v Španielsku, zopár študentov po prvý raz letelo lietadlom a až na pár šťastlivcov mali niektorí prvýkrát možnosť absolvovať prax v zahraničí.

Voľný čas…

Navštívili Múzeum umenia a vedy, kde sledovali vývin kuriatok, vyskúšali si hranie na hudobných nástrojoch (objavili v sebe skryté talenty), sledovali film o podmorskom svete v obrovskom 3D kine, videli fragment meteoritu z planéty Mars a dokonca aj ťahali pupočnú šnúru.
Akvárium Oceanografic je ďalší architektonický skvost, ktorým sa Valencia môže pýšiť. Odporúčame navštíviť predovšetkým tým, ktorí nemajú strach zo žralokov, keďže ich tu je okolo stovky. Najviac žiakov zaujali veľryby rodu Belucha, či medúzy od niekoľkometrových po úplne najmenšie, centimetrové. No najviac sa tešili na delfíniu show, sprevádzanú Kahoot kvízom, do ktorého sa mohli všetci zapojiť.

Zopár študentov sa zo zvedavosti šlo pozrieť na Corridu – býčie zápasy. Predstavenie je vedené talentovanými toreádormi, ktorí naozaj nepoznajú slovo strach. Keďže počas tejto španielskej tradície dochádza k ubližovaniu býkov, zvážte, či sa pôjdete pozrieť na býčie zápasy aj Vy.

Nezabudnuteľná bola aj prehliadka mesta na bicykloch s úžasným sprievodcom pochádzajúcim priamo z Valencie. Porozprával študentom zaujímavosti, o ktorých sa na Wikipédii nedočítate, legendy o meste, ktoré mu rozprával jeho otec a tajomstvá, ktoré sa dozviete aj Vy, ak sa tiež vyberiete na biketour po Valencii.

Tí najodvážnejší išli do ulíc s nápisom FREE HUGS (v preklade objatia zadarmo). Potvrdili si myšlienku, že Španieli sú veľmi priateľskí a veselí ľudia.

Prax…

Všetci žiaci si vyskúšali pracovať v španielskych firmách. Všetci pracovali v príjemnom prostredí, v kolektíve úžasných ľudí, od ktorých sa veľa naučili, nielen o práci, ktorú vykonávali, ale aj o ich súkromných životoch a o samotnom Španielsku. Študenti každému odporúčajú nebáť sa nadviazať konverzáciu s cudzincami. Častokrát Vás obyčajní rodáci prekvapia svojimi životnými príbehmi, nad ktorými budete ešte dlho rozmýšľať (pozdravujú Oscara, ktorý okrem toho, že pracuje vo požičovni bicyklov, tvorí hudbu a má svoje vlastné koncerty).

Vo Valencii by si na to svoje prišiel každý. Milovníci histórie, či španielskej kuchyne, mladí ľudia vyhľadávajúci vzrušujúci nočný život alebo fanúšikovia sci-fi filmov (počas prechádzky vo futuristickej časti Valencie sa pri pohľade na akvárium, múzeum vedy a umenia a opery budete cítiť, akoby ste sa premiestnili do roku 2122). O tejto dvojtýždňovej praxi by Vám každý z nás vedel rozprávať hodiny. Všetci sme nesmierne vďační za túto úžasnú príležitosť. Ďakujeme pani učiteľke Barlíkovej a pani učiteľke Gburovej za perfektnú organizáciu, za ľudí ktorí nás s otvoreným srdcom prijali v cudzej krajine a hlavne všetkým ľudom, ktorí stoja za projektom Erasmus+.

žiačka Veronika Nemergutová