Budúci hotelieri v srdci Álp!
V máji sme opäť umožnili mladým študentom získať cenné zahraničné skúsenosti. Tentokrát sme vyslali mladých študentov Hotelovej akadémie v Kežmarku na krátkodobú odbornú mobilitu do Berchstegadenu – nádherného alpského mesta na juhu Nemecka, známeho nielen prírodnými krásami, ale aj kvalitným hotelierstvom.
Počas praxe mali študenti možnosť získať skúsenosti v reálnom prevádzkovom prostredí kvalitného rodinného hotela, ktorý sa nachádza v centre turisticky atraktívnej oblasti. Ich pracovný čas bol rozdelený medzi tri kľúčové hotelové úseky:
Kuchyňa: Študenti pomáhali pri príprave raňajok a obedov, naučili sa základné princípy nemeckej gastronómie, osvojili si hygienické štandardy a pracovali pod dohľadom skúsených kuchárov. Získali tak praktické zručnosti, ktoré presahujú rámec bežnej školskej výučby.
Obsluha v reštaurácií: V reštauračných priestoroch sa venovali obsluhe hostí – učili sa správnu komunikáciu, servírovanie jedál podľa nemeckých štandardov a osvojenie si profesionálneho prístupu k zákazníkovi. Precvičili si aj odbornú slovnú zásobu v nemeckom a anglickom jazyku, čo výrazne prispelo k ich jazykovému rozvoju.
Housekeeping: V rámci ubytovacích služieb sa naučili, ako sa zabezpečuje čistota a komfort v izbách, ako správne pripraviť izbu na príchod hosťa a aký je význam detailov pri poskytovaní kvalitného ubytovania. Zistili, že každé oddelenie má svoj význam a že hotel takto správne funguje.
Prínos praxe bol nielen odborný, ale aj osobnostný – študenti sa naučili samostatnosti, zodpovednosti. Každodenný kontakt so zahraničnými kolegami a hosťami im umožnil nazrieť do inej kultúry tohto odvetvia.
Okrem praxe, žiaci mali možnosť spoznať aj okolie tohto mesta.
Súčasťou programu boli aj kultúrne a poznávacie aktivity. Žiaci navštívili ikonické miesta ako Königssee, jazero Hintersee, historickú soľnú baňu či známe Orlie hniezdo (Kehlsteinhaus), z ktorého sa naskytá dychberúci výhľad na alpské štíty. Práve tieto momenty robia z programu Erasmus+ jedinečnú kombináciu vzdelávania, cestovania a osobného rozvoja.
Zaujímavou súčasťou pobytu bolo aj objavovanie tradičnej bavorskej kuchyne – špecle, špargľové rizoto či typické rezne boli len zlomkom gastronomických zážitkov, ktoré prispeli k lepšiemu pochopeniu miestnej kultúry
Takéto odborné a zároveň osobnostne obohacujúce skúsenosti môžu vďaka programu Erasmus+ zažiť aj ďalší študenti a študentky stredných odborných škôl zapojených do nášho konzorcia. Naše združenie bude aj naďalej vytvárať príležitosti na kvalitnú prax v zahraničí.